Știri, curiozități, statistici marca Social Media în Culise chiar aici:

NEWS #8: TikTok pentru Business, Inteligența Artificială, actualizări Facebook și alte știri

Platforma ea.md a fost cumpărată de SEOLITTE

Interact Media, publisher care a dezvoltat site-urile unimedia.info, agora.md, EA.md a vândut platforma Ea.md companiei SEOLITTE, specializată în digital marketing și optimizări SEO. Alina Hasnaș, director general SEOLITTE spune că au multe planuri pentru creșterea accelerată și dezvoltarea acestei platforme. 

Platforma EA.md este citită în mediu de peste 500 de mii de cititori pe lună și adună peste 1 milion de afișări/lună. În 2020 site-ul a avut o audiență totală de 6,5 milioane cititori, iar comunitățile de pe rețele sociale au însemnat 73,3 mii urmăritori pe Facebook, 14  mii pe Instagram, 5400 pe YouTube. 

Sursa: Ea.md

Trenduri despre lucru hybrid

Ce trebuie să știi despre munca hybrid? Microsoft a efectuat un studiu pe 160.000 de angajați din întreaga lume și a identificat următoarele trenduri:

 1. Lucru hybrid este inevitabil.
 • Peste 73% dintre angajați vor să aibă opțiuni de program flexibil, la distanță în continuare.
 • Peste 67 % vor să petreacă mai mult timp face to face cu echipa.
 1. Liderii nu pot ține legătura eficientă cu angajații.
 • 37% dintre angajați spun că angajatorii cer prea multe în această perioadă.
 1. Productivitatea ridicată este o mască pentru angajații epuizați.
 • 54 % se simt suprasolicitați.
 • 39 % se simt epuizați.
 1. Supraîncărcarea digitală este reală și în creștere.
 • s-a dublat timpul petrecut pe Teams (creștere cu 148%).
 • numărul celor care lucrează în documentele Office a crescut cu 66%.

Cel mai interesant este că 41% dintre angajați se gândesc să-și părăsească actualul angajator anul acesta, pentru generația Z procentul este de 54%.

Data shows 61 percent of BDMs are thriving while more than half of Married people, Working Moms, Gen Z, Frontline Workers, New Employees, and Single report surviving or struggling. 

Sursa: Microsoft

Ratingul „Oscar” a scăzut cu aproape 58% față de anul precedent

Pentru prima dată în istorie, difuzarea ceremoniei în Statele Unite a fost urmărită de mai puțin de 10 milioane de telespectatori.

Pentru publicul cu vârsta între 18-49 ani, această scădere a fost de 64,2%.

Ratingul Oscar era în scădere în ultimii ani, dar anul acesta efectele au fost mai vizibile. 

 • Restricțiile din cadrul pandemiei au influențat consumul emisiunilor de divertisment și a știrilor, ce este straniu. 
 • Un alt motiv a fost faptul că printre cei nominalizați erau filmele cu imagini referitoare la problemele sociale din SUA și nu cele orientate pentru publicul larg.
«Оскар»

Sursa: Esquire

Salariului tău îi lipsește o cifră? Schimbă-ți jobul

De câteva zile, centrul Bucureștiului este plin de afișe publicitare cu Bianca Drăgușanu, care promovează videochat-ul.

„Salariului tău îi lipsește o cifră? Schimbă-ți jobul”, “Adidașii tăi au patru linii? Schimbă-ți jobul!” “Lumea ne bârfește oricum. Schimbă-ți jobul!” – e clar că textul este orientat către punctele slabe ale publicului, către lipsuri și neajunsuri.

E simplu să înțelegem care-i scopul acestor afișe – să atragă mai multe potențiale modele. De aici apare și întrebarea: De ce această industrie, care și așa se laudă cu circa 450 de mii de modele de videochat și câștiguri de mii și zeci de mii de euro are nevoie de o așa vizibilitate și se promovează atât de agresiv?

Sursa: Catchy

Darwin Moldova lansează TikTok School

Ce-i asta? Un proiect, îndreptat către 5 segmente țintă, unde înveți:

 • care sunt tipurile populare de content pe TikTok
 • cum să creezi, să montezi și să viralizezi contentul video pe platformă.
 • Top accesorii și gadget-uri pentru TikTok Makeri și multe altele. 

Speakerii vor fi: Valeria Lungu și Resanu. 

TikTok School are 3 pachete de cursuri online:

 • Make it like a creator – 990 lei
 • Make it like a pro – 1390 lei
 • Make it like a master – 1990 lei

Sursa: Darwin

Arta digitală în clădirile din Uniunea Sovietică

Ryan Koopmans împreună cu artista suedeză Alice Wexell au creat The Wild Within, o serie care aduce o viață nouă în clădirile abandonate dintr-o epocă sovietică.

În timpul Uniunii Sovietice, orașul georgian Tskaltubo a fost o destinație populară, renumită pentru apa terapeutică și sanatoriile sale luxoase. După căderea Uniunii Sovietice, cele 22 de sanatorii din oraș au fost abandonate, jefuite, demolate. 

Ryan Koopmans împreună cu Alice Wexell, au introdus vegetația digitală și au animat scenele pentru a reînvia spațiile pustii. În rezultat, au obținut o îmbinare suprarealistă dintre trecut și viitor, dintre lumea fizică și cea digitală.

Aceasta este o serie din arta digitală NFT de Ryan Koopmans, lansată pe 24 martie 2021 exclusiv pe SuperRare.co.

Sursa: RyanKoopmans

Easy Sales deschide o nouă rundă de finanțare

EasySales, o platformă B2B și un startup din 2019, pe 6 mai deschide o nouă rundă de finanțare pentru 350 000 euro în schimbul a 8,05% din acțiuni, pe platforma SeedBlink.

EasySales a devenit populară prin serviciile cloud și sistemului de automatizare a proceselor de listare și vânzare pe cele mai importante platforme tip marketplace, ce oferă deschidere spre noi piețe și nișe de clienți.

Cu suma de 350.000 de Euro vor să-și consolideze poziția în România, să extindă portofoliul de clienți pe piața locală și să crească echipa, pentru expansiune regională și europeană

Sursa: Wall Street

Logo aniversar pentru Chișinău

Primăria municipiului Chișinău a anunțat un concurs pentru elaborarea LOGO-ului orașului, în contextul aniversării a 585 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului. 

Participanții trebuiau să țină cont de anumite criterii: istoria, cultura, viața Chișinăului de astăzi și de altă dată. Termenul limită a fost pe 13 aprilie. 

Pe 24 aprilie a fost anunțat câștigătorul, selectat prin votare publică pe Facebook – Alexandru Mîndrescu cu următorul logo:

Sursa: Chișinău

Top 5 platforme opensource pentru ecommerce din România:

 • WordPress 45,1%
 • WooCommerce Checkout 38,27%
 • Joomla! 10,34%
 • Open Cart 13,8%
 • PrestaShop 11,11%

WordPress este în prezent cel mai popular din această categorie.

Sursa: Trends

Domeniul Google cumpărat cu 5 $

Miercuri seara, un argentinian (Nicolas Kurona) a cumpărat domeniul Google al țării cu 5,81 $. 

În aceeași zi, domeniul a expirat, iar Nicolas a profitat de ocazie și a cumpărat google.com.ar absolut legal, a spus-o și pe Twitter. În consecință, motorul de căutare nu a funcționat câteva ore.

Această acțiune se numește Cybersquatting și se referă la înregistrarea, cumpărarea sau vânzarea unui domeniu pentru a profita de celebritatea și numele unui brand. În general, se referă la practica de a cumpăra domenii care au numele companiilor existente pentru a le vinde și a obține profit.

Datele de expirare ale domeniilor sunt disponibile publicului larg și toți au acces cu ușurință pe site-urile de înregistrare a domeniilor.

Google Argentina și-a recuperat cu succes domeniul și a restabilit serviciul pentru utilizatorii din toată țara.

Pentru a evita așa cazuri, activați funcția de reînnoire automată a domeniilor. 

Sursa: News Week

Cod QR – reclamă în aer

Cu câteva zile în urmă, la Shanghai, dronele au proiectat pe cer un cod QR. Cei care îl scanau, descărcau un joc video japonez. 

Codul QR iluminat este efectiv o reclamă publicitară în aer și a făcut parte dintr-un spectacol de lumini lansat de compania chineză de streaming video Bilibili. Codurile QR au fost în centrul campaniei de marketing Bilibili. 

Când jocul a debutat în China în urmă cu un an, compania a tipărit coduri QR pe ​​panourile din stația de autobuz din Shanghai și au pus un cod QR gigant în fața propriei clădiri de birouri.

Viitorul marketingului, ce pot să zic.

Sursa: Vice

Actualizarea iOS 14 

Din 26 aprilie aplicațiile iOS trebuie să respecte cerințele privind App Tracking Transparency.

Utilizatorii cu iOS 14 sau cu o versiune ulterioară vor fi rugați să confirme faptul că pot fi urmăriți. Dacă utilizatorul nu confirmă această opțiune, instrumentul Facebook Pixel își pierde utilitatea.

În blogul său oficial, Facebook spune că sub masca de confidențialitate, Apple are un singur scop – profitul.

Campaniile publicitare vor avea de suferit din lipsa datelor, pentru a vedea ce poți să faci – citește articolul pe SMC, sunt 4 pași simpli.

Sursa: Facebook

50 $ pentru un interviu

McDonald’s din Florida a decis să plătească 50 de dolari acelor persoane care vin la interviul de angajare. E atât de rău să lucrezi acolo? A intervenit altă problemă. 

Francizatul restaurantelor MCDonald’s acuză autoritățile de lipsa forței de muncă. Îndemnizațiile pentru șomaj în SUA ajung chiar și până la 2700 $ / lună, iar salariul mediu al unui angajat pentru 8 ore/zi este în jur de 2000$. 

Spre surprindere, nici metoda cu 50 $ pentru interviu nu a adus rezultate. Angajatorul a decis să le acorde angajaților bonusuri suplimentare și le-a mărit salariile. Așa a reușit să angajeze 115 angajați pentru restaurantele sale în ultima săptămână.

McDonald’s во Флориде начал платить $50 за собеседование: там никто не хочет работать

Sura: mc.today

Netflix pierde abonații

În prezent, serviciul de streaming are 208 milioane de utilizatori, deși compania se aștepta să fie cu 2 milioane mai mult.

Netflix spune că de vină este pandemia, nu mai filmează seriale, iar utilizatorii înțeleg că nu mai are rost să plătească abonamentul. 

Platforma mai are și o mulțime de concurenți: Disney +, Hulu, HBO Max, Apple TV +, Amazon Prime și Peacock. Utilizatorii nu vor să plătească pentru mai multe servicii și aleg acele platforme care produc serii și emisiuni mai des.

Acțiunile Netflix au scăzut cu 11%, chiar dacă au declarat că vor lansa toate serialele, care trebuiau lansate în toamna anului trecut.

Sursa: mc.today

Micii comercianți în economia digitală

Premieră pentru România: Mastercard lansează „Piața la drum”, proiectul care îi aduce pe micii comercianți de la marginea drumului în economia digitală.

Prin parteneriatul cu platforma online Waze, micii producători locali beneficiază de expunere și sprijin pentru vânzarea produselor, în condițiile în care nu pot să ajungă în piețele mari. 

Dacă micii producători nu pot ajunge în piețe, aducem piața la ei 

Campania prezintă poveștile producătorilor locali care fac parte din program, printr-o serie de testimoniale video. Tot aici, utilizatorii pot descoperi harta cu localitățile din care provin producătorii, și îi pot vizita. 

Din acest proiect au de câștigat ambele părți: 

 • comercianții au mai multă vizibilitate, mai mulți clienți. 
 • Mastercard – mai multe tranzacții cu cardul.

Sursa: Facebook

Hackerii ruși au furat planul MacBook

Un grup rus de hackeri au furat planul noului MacBook și cer de la Apple 50 de milioane de dolari. Dacă nu primesc acești bani, vor publica date despre următorul model de MacBook.

Apple trebuie să plătească hackerilor până pe 1 mai, timp în care hackerii vor publica fișiere noi în fiecare zi.

Compania taiwaneză Quanta Computer, care furnizează toate piesele pentru MacBook, a confirmat că serverele lor au fost atacate. Dar nu au specificat ce date au primit hackerii. 

Un purtător de cuvânt al Apple a refuzat să comenteze plata către hackeri.

Sursa: mc.today

Gofunnel de la Gomag

Gomag lansează Gofunnel -un joc de strategie, care arată experiența vieții de antreprenor în eCommerce. Jocul are la bază conceptul pâlniei de vânzări și poate fi jucat de oricine. Nu trebuie nici măcar sa știi ce înseamnă funnel sau reclama Google sau landing page. 

Pe cărți sunt și explicații legate de afaceri, pentru a înțelege misiunea de pe ele (sa mergi înainte, sa mergi înapoi etc.). 

Fiecare jucător este un antreprenor ce deține un magazin online (reprezentat printr-un funnel de vânzări), prin care trebuie sa ghideze clienții (pionii), pornind din centrul tablei de joc (Piața).

Mecanismul este ca și la celelalte jocuri de masă: se folosesc zaruri și cărți pentru ca pionii aleși sa ajungă la finish.

GoFunnel poate fi jucat de 2, 3 sau 4 persoane, de la 14 ani în sus. Jocul este unul cu caracter educativ.

Ar putea fi o caricatură

Sursa: Facebook

Faci cumpărături și plantezi copaci

Pe 22 aprilie 2021, de ziua Internațională a Pământului, s-a lansat startup-ul românesc Verdoo.com. Dacă instalezi extensia gratuită pentru browser, atunci beneficiezi de reduceri dacă faci cumpărături din magazinele online partenere Verdoo, prin programe de afiliere.

Parteneri Verdoo: elefant.ro , fashion days, booking, best kids, aliexpress, rental cars și alții. 

Tu plătești mai puțin pentru produsele pe care le ai în coș, iar o parte din acea plată va ajunge către o organizație care luptă împotriva schimbărilor climatice și implementează proiecte de împădurire la nivel global. 

Copacii plantați sunt înregistrați în conturile utilizatorilor, iar Verdoo suplimentează fondurile pentru plantare pentru fiecare persoană care se alătură comunității în urma unei recomandări.

Sursa: Verdoo

Inspirație

Cât de Smart O sală de fitness din Kiev a folosit propriile geamuri și imaginile vecinilor

Sursa: Facebook

Rubrica WTF 

Sursa: Facebook

Unii eroi au nevoie de 0. Și continuarea, vă rog.