Eugeniu e mai îndrăzneț fără cameră. Cu toate acestea, ne-a dat răspunsuri clare la întrebările noastre, dar și la cele din chat. La moment, se ocupă de promovarea unui centru medical, și anume ”Estetexpert” – proceduri de menținere, servicii cosmetologice  de la acnee, injecții, acid hialuronic până la plasmolifting. Dintre toate tipurile de promovări (ex. Adwords, reclama offline – reviste, etc) a ales să se axeze pe Facebook – platforma care i-a întărit și mai mult încrederea în principiul peste: 80% din rezultat provin din 20% din activitate.

NU orice tip de promovare e aplicabilă pentru orice afacere

Chiar dacă e foarte trendy Instagramul, să vinzi niște piese de tractoare (exemplu) aici – vagă nădejde. Tot cumătrul de la MRO, după o bere și niște mici, îți va da audiența potrivită  Până la urmă, Facebook-ul  în sine nu vinde, afirmă Eugeniu.   E doar o platformă imensă, unde tu, departamentul de vânzări, managerul, vânzătorii își expun produsul și-l promovează în măsura opțiunilor oferite de către Facebook (boost, campanie, etc). Factorul uman în sine ajută ca potențialii clienți să se familiarizeze cu brandul și serviciile acestuia.

Vezi aici: Cum planifici o Campanie pe Facebook: 5 etape de urmat pentru un rezultat de invidiat

Dintre toate tipurile de publicitate, oferite de către Facebook, Eugeniu optează pentru lead-generation. Astfel, toate procesele afacerii din interior sunt construite anume sub acest tip de publicitate. Iar pentru a atrage și mai mult clienții potențiali, acesta le oferă un pic mai mult decât ceea ce era indicat inițial în ofertă.

Social Media in Culise, live cu Eugen Balan, Estetexpert [Part 1]

Exemplu concret în cifre

Cheltuind în medie 75$ pe reclame, aceasta i-a adus vânzări în jur de 140 mii lei. Până la urmă, primele vânzări pe Facebook , cel puțin în sfera serviciilor, are ca scop self-brandingul, să te faci cunoscut, să arăți oamenilor cu ce te ocupi, ce oferi, etc.

Cu timpul, Eugeniu a ajuns la concluzia că cele mai eficiente sunt postările care includ video și text. Storytelling, proces de lucru, atmosfera din interior sunt unele din modalitățile de a captiva atenția potențialilor clienți. Plus că e foarte important ca textul să fie unul bun, cu titluri strigătoare, call to action și triggere captivante.

Între recenzii și email marketing, Eugeniu l-a ales pe cel din urmă. Are grijă să trimită scrisori de mulțumire clienților după ce aceștia s-au folosit de serviciile centrului medical. Credem că e o tactică destul de bună, așa cum se simte responsabilitate și grija față de fiecare client în parte.

La capitolul ”cea mai mare greșeală”, Eugeniu ne relatează următoarele: ”m-am axat prea mult pe instrumentele de promovare pe Facebook și am pierdut focusul pe echipă”. Până la urmă, cum spune David Parker, volumul de vânzări nu poate să crească mai repede decât numărul de angajați. În cazul când acest lucru se întâmplă, afacerea cade. Cel puțin, cu astfel de problemă se ciocnise Eugeniu toamna trecută.

Întrebare din live chat

”De ce vă concentrați doar pe persoanele de limbă rusă (mai multe postări în rusă pe pagină), optimizându-vă astfel afacerea anume în această limbă”?

Eugeniu: ”O cauză ar fi că îmi vine mai ușor să mă exprim în rusă, așa cum mă ocup eu de marketing. Însă majoritatea angajaților noștri (90%) vorbesc fluent cel puțin două limbi. Nu încercăm să intrăm în vreo dispută lingvistică, ba din contra. Și ne axăm mai mult pe calitatea serviciilor noastre. Plus că niciodată nu am avut întrebări la subiectul dat și sunt în căutarea de persoane care să ne ajute în acest context”.

Am încheiat live-ul pe un ton…negratuit. Eugeniu nu este adeptul ofertelor gratuite, așa cum omenirea s-a cam săturat de astfel de ”cadouri”. Mai degrabă oferă reduceri mari și capătă mai multă încredere din partea publicului țintă.

Social Media in Culise, live cu Eugen Balan, Estetexpert [Part 2]