Pe 12 mai 2018 s-a desfășurat Quarantine Digital – conferință dedicată Social Media Marketing-ului din Moldova. Mai jos vei găsi un scurt rezumat cu toate link-urile necesare pentru a însuși informațiile relatate la eveniment.

În primul rând, menţionez că cei 4 speakeri şi-au făcut bine tema de acasă. Pentru că discutând în pauze cu alţi participanţi, am constatat că aceştia şi-au făcut multe notiţe şi au luat multe idei numai bune pentru a fi implementate. Și dacă ai lipsit, ia-ţi un pix, o foaie şi notează. Mai jos vei găsi câteva notiţe pe care mi le-am făcut chiar eu. Aşadar, hai să-i luăm pe rând!

Eugeniu Ganța – Cum produci content video cu telefonul?

Eugeniu Ganța

Totul a început cu prezentarea lui Eugeniu Ganţa, Social Media Managerul companiei Darwin, despre cum să creezi content video cu Smartphone-ul. El mi-a confirmat încă o dată faptul că are gusturi mai neobișnuite, pentru că a hotărât să înceapă prezentarea lui cu acest video:

Zack Snyder Snow Steam Iron – iPhone Short Film

Cum ţi-a părut? Un pic straniu? Tu încă nu ai văzut fețele participanților, care îl priveau.

Eugeniu a ales acest video pentru că a fost filmat cu un iPhone de către renumitul regizor Zack Snyder. Desigur că acesta a folosit programe speciale pentru a filma, dar cert este faptul că în era noastră nu mai este nevoie să porţi după tine o geantă plină de accesorii. Apropo, despre accesorii: speakerul a fost foarte generos şi la acest capitol. Le vei găsi puţin mai jos. Principala idee pe care vreau să ţi-o spun şi ţie este:

Când vrei să faci video content, trebuie să ţii cont de 3 elemente extrem de importante: istoria, sunetul şi calitatea video-lui. Anume în această consecutivitate, ne-a rugat Eugeniu să reţinem. Pentru că poţi avea o calitate impresionantă a video-lui, însă dacă istoria e slabă, celelalte nu mai contează. Utilizatorii pur şi simplu nu vor privi, nu vor dori să împartă istoria cu prietenii.

Vezi și: Ion Botnaru, despre Influencer Marketing la Darwin: „Trebuie să colaborezi strategic și să alegi atent Influencerii”

Calitatea video-lui este pe locul 3 după importanţă. Cum crezi, de ce? Ta-dam! Pentru că nu contează cât de calitativ vei filma tu, ci dispozitivul pe care îl folosește utilizatorul pentru a privi ceea, ce ai filmatu tu. Chiar dacă vei depune efort şi îl vei filma în 4k, în momentul în care acesta va fi privit de pe un dispozitiv mai vechi, efortul tău este egal cu zero. Aşa că gândeşte-te la istoria video-ului. Povestea contează!

La fel, am aflat ce structuri putem folosi pentru video, în ce mod camerele de luat vederi din interior pot deveni o sursă nemaipomenită pentru video content şi de ce video în care este HAOS prind cel mai bine la public.

Apropo, că tot vorbisem de accesorii. Mă bucur că Eugen a fost sincer şi a menţionat faptul că nu e necesar să cheltui o groază de bani pentru accesorii de brand când poţi utiliza altele, mai simple, dar care nu te limitează în nici un mod. Aşadar, un Tripod, un microfon şi o lavalieră comandată pe Aliexpress sau Amazon, pot fi de ajuns pentru a face video content calitativ (ai văzut video făcute pentru Darwin? Sunt făcute cu un smartphone  )

Vezi mai jos postarea Svetlanei Postolachi, uneia din participantele conferinței:

Mihai Pociumban – Cum promovezi evenimente pe Facebook?

Mihai Pociumban
Mihai Pociumban

O scurtă pauză de networking şi am ajuns la prezentarea celui de-al doilea speaker – Mihai Pociumban, Social Media Manager la PRofile Agency. Omul, care a promovat evenimente ca Underland, Gustar, MustFest şi multe altele.

Mihai ne-a demonstrat încă o dată că etapa de planificare este practic cea mai importantă în promovarea unui eveniment. Ideea (sau exemplul) principal notat este:

Când vine vorba de promovare, este extrem de important să îţi defineşti bine, în cele mai mici detalii, audienţa (participanţii la eveniment). Aici mi-a plăcut faptul că Mihai a arătat poze concrete cu participanţii evenimentelor, exemplificând foarte detaliat cum a segmentat audienţa şi ce tipuri de mesaje a folosit pentru fiecare în parte.

Citește: Cum planifici o Campanie pe Facebook: 5 etape de urmat pentru un rezultat de invidiat

După cum a şi promis, Mihai a vorbit doar prin Studii de Caz. Fapt, care a ajutat publicul să înţeleagă clar ce e bine şi ce nu în promovarea unui eveniment. Apropo, Mihai a fost unicul speaker, care a deschis bugete concrete de promovare. Oare de ce?

Vrei să vezi speech-ul lui? Click pe link pentru a privi live-ul cu Mihai, despre Promovarea Evenimentelor pe Facebook.

Vadim Cușnir – Concursurile pe Facebook în Exemple și Studii de Caz

adim Cușnir
adim Cușnir

După un prânz delicios, plin de hi-hi-uri şi ha-ha-uri, idei, poze numai bune pentru meme-uri, am revenit la Vadim Cuşnir, Community Manager la Social Media în Culise. Vadim a vorbit despre Concursurile în Social Media. Începând cu exemplul banalului concurs pe care, cu siguranţă l-ai văzut cel puţin 1 dată – dă Like şi câştigă un iPhone – Vadim ne-a relatat mai multe Studii de Caz, cu diferite mecanici. Ideea principală notată este:

Premiul, condiţiile, mecanica şi îndemnul la acţiune sunt elementele decisive pentru succesul unui concurs. Este foarte important să ai un premiu valoros pentru ca să poţi interesa cât mai multe persoane (probabil de asta concursurile cu iPhone au luat amploare). Condiţiile de participare trebuie fie cât mai simple, iar mecanica sau modul de desfășurare a concursului, care mi s-a întipărit cel mai bine este „câștigă participantul, a cărui comentariu, timp de 10 minute, se menține în top”. Important aici – pentru aşa mecanică evită live-urile. Cum crezi, de ce?

Vezi mai jos un concurs cu mecanică similară, lansat anul trecut:

La fel, am aflat despre cât de şirete pot fi viitoarele mirese şi care sunt cei 19 paşi pentru a desfăşura un concurs cu maxim impact.

Apropo, dacă eşti membru al grupului Social Media în Culise, poţi vedea live-ul prezentării chiar aici: Concursuri pe Facebook în Exemple și Studii de Caz.

Dacă nu, eee-mmm… Te aștept în comunitate 

Eugeniu Gherasimciuc – Retargeting și Remarketing

Eugeniu Gherasimciuc
Eugeniu Gherasimciuc

Fără vreo pauză de data aceasta, Eugeniu Gherasimciuc – Social Media Managerul companiei Le Buro a început în forţă. El a explicat în detalii şi multe exemple cum se setează audienţele. O idee care merită a fi notată este faptul că înainte de a investi în promovare, trebuie să îţi dai seama ce platformă merită mai multă atenţie din partea ta, deoarece pentru unele companii, Facebook Ads poate fi o alegere greșită, în schimb Google AdWords poate fi instrumentul ideal.

La fel, am aflat care sunt avantajele şi dezavantajele remarketing-ului. De ce site-ul te leagă de un programator? Care sunt tipurile de campanii şi în ce situaţii pot fi folosite? De data aceasta nu am filmat, însă cu siguranţă formatul audio îţi va permite să faci propriile concluzii despre informaţia livrată (atenție, este în limba rusă):

Cam asta a fost pentru cea de-a doua sâmbătă a lunii mai. Bravo băieţilor pentru organizare şi te aştept la următorul offline al comunităţii care va avea loc pe 26 mai, tot sâmbătă. Detalii și ultimile locuri le poți rezerva aici: Social Media în Culise Unisol.