Ion Botnaru este Director al departamentului de Marketing la Darwin.md. Cum ar trebui să fie structurat și cum ar trebui să funcționeze un departament de Marketing? Află toate răspunsurile mai jos.

1. Cum e construită echipa de marketing la Darwin?

„În departamentul de marketing sunt în total 12 oameni, aceaștea fiind: PR Manager, Social Media Manager, Junior Social Media Manager, Manager Advertising, Specialist Advertising, Designer, Copywriter, Merchandiser.

Merchandiser-ul este specialistul care se ocupă de amenajarea vitrinelor, a flyerelor, întocmirea playlist-urilor, definitivarea uniformelor consultanților, comunicarea cu tipografia etc. Acest specialist este foarte important în departamentul de marketing și necesită o prezență obligatorie.”

Separat există departamentul de e-commerce, care include: Director E-commerce, Manager Promovare web, Junior Manager promovare web.

Specialistul Promovare web se ocupă, în special, de Google, Facebook, Instagram, generarea traficului pe site, conversii, promovarea promoțiilor etc.

Un moment cheie în funcționalitatea unui departament este existența spiritului de echipă. Acesta face ca mecanismul să lucreze și să genereze rezultate.

Ion Botnaru: Cum se face Marketing la Darwin.md?

Privește la fel: Eugen Boico, director Publicis Moldova: 22 de notițe despre Marketing, Publicitate și Creație în Moldova

2. Cu ce se ocupă un Director de Marketing?

„Directorul de marketing trebuie să fie, în mod normal, responsabil de rezultatele companiei, de scopurile care sunt stabilite pentru departament și pentru companie. În plus, el mai răspunde și de obiectivele strategice ale companiei. Acestea sunt setate de acționari, fondatori, director general, director executiv.

Directorul de marketing este responsabil de rezultatele echipei, managementul echipei și de toate punctele de contact. La fel, el monitorizează imaginea companiei și multe alte momente care sunt stipulate practic în orice anunț de angajare a unui Director de marketing. Un moment important este că în dependență de companie, responsabilitățile acestei persoane sunt foarte diferite. Într-o companie, fiind director, poți face nemijlocit sarcini de bază în marketing, iar în alta – doar să gestionezi echipa.”

3. Ce tangență are Directorul comercial cu Directorul de marketing?

„Dacă Directorul de marketing se concentrează pe promoții și promovarea lor, atunci Directorul comercial se concentrează pe achiziții, pe sortimentul de marfă. Adică, el decide ce marfă trebuie să fie în magazine, verifică stocurile, coordonează depozitul, procesele logistice, verfică marfa să fie livrată la timp etc. La fel, există tangență în promovarea produselor. Astfel, Directorul de marketing și cel comercial decid împreună ce produse să fie promovate, evident, reeșind din obiectivele strategice ale companiei.”

4. De cât timp lucrezi la Darwin?

„Darwin avea jumătate de an când am venit ca Manager PR, apoi am devenit Brand Manager. După aceasta am plecat la un schimb de experiență pe 3 luni în altă companie. Aici erau 3 branduri și evident că a fost o experiență superbă pentru mine. Apoi am fost invitat la Darwin ca Director de marketing, practic, după 3 ani lucrați în companie. Acum însă am deja aproape 3 ani în funcția de Director de marketing.”

Recomandare video: 10 Interviuri despre Marketing Online din România

5. Cum dezvoltați canalul Youtube și care sunt planurile în promovarea acestuia?

„Noi vrem să dezvoltăm canalul existent și, efectiv, să dezvoltăm și altele noi. Vrem să comunicăm și cu alte segmente de oameni. Astfel, nu e o soluție să plasăm pe același canal tot contentul. Suntem în căutare de idei și emisiuni noi. Practic avem deja câteva, curând gata pentru lansare. Darwin continuă să țină legătura cu propriii influenceri și vrem chiar să dezvoltăm un plan cu ei. Ne place, în general, să credem că suntem printre primii în Modova care au investit în promovarea prin influenceri. Mai suntem în căutare și de fețe noi, content nou, care ne-ar ajuta în promovarea companiei pe Youtube.”

6. Cum se repartizează bugetele în cadrul companiei?

„În cadrul companiei, bugetele se fac pe 1 an, iar pe perioada trimestrelor se fac corecții, apoi se fac respectiv planificările lunare. Apoi sunt meeting-uri săptămânale unde se întâlnesc echipele interdepartamentale și se stabilesc necesitățile și bugetele.

Pentru fiecare promoție sunt bugete separate, dar și buget general pentru toate campaniile. Este buget separat pentru PR, în cadrul căruia sunt și bugete separate pentru diferite subdiviziuni, inclusiv social media.”

7. Cu ce se ocupă un Social Media Manager și un Junior Social Media Manager?

„În atribuțiile Social Media Manager-ului intră generarea și promovarea conținutului, dar și comunicarea cu oamenii, adică gestiunea comunităților. Pe când Junior Social Media Manager-ul are atribuții mai mult tehnice. Spre exemplu, acesta apreciază sau răspunde la fiecare comentariu, încercând să inițieze o discuție, ceea ce contribuie semnificativ la sporirea interacțiunilor.”

8. Ce face un PR Manager la Darwin?

„Persoana responsabilă de PR este managerul specialiștilor din social media, dar și responsabil pe laboratorul Darwin. El gestionează practic toată producția, planul de episoade, răspunde de toate produsele care trebuie să fie oferite pentru review. Pe lângă laborator și SMM, mai răspunde și de evenimente, dar aprobă și planul de conținut pe Facebook și Youtube.”

9. De ce valoarea suplimentară e mult mai atractivă decât reducerea în cadrul promoțiilor?

„În calitate de Director de marketing pot spune că orice trebuie testat, dar, în general, atât reducerile, cât și cadourile, dar și alte oferte, pot fi aplicate, testate pe nișe diferite. Însă, sunt anumite promoții în cadrul cărora au mers mai bine cadourile decât reducerile, depinde și de brandul pe care îl promovezi. Dacă sunt branduri diferite, e mai dificil să le compari, depinde și de dispoziția consultanților din magazin, cât este de organizată și bună echipa.”

10. Cum interacționează departamentul de marketing și consultanții de vânzări?

„În acest context, de bază este departamentul de resurse umane. Ei se ocupă de recrutare, instruire și de adaptarea angajaților la mediu. Ce ține de instruire, atunci, când este o promoție, departamentul de marketing pregătește un script, care evidențiază mai mult necesitățile oamenilor, exact ce au nevoie ei, ci nu cum să vândă agresiv produsul, fiind la promoție.

Unele scripturi despre promoții le scrie Managerul pe advertising, însă scripturile care concentrate pe necesitățile consumatorilor sunt scrise de trainerul din departamentul HR.

Te interesează cum să scrii texte pentru pagina ta Facebook? Privește: Cum să faci copywriting Inteligent pentru Social Media

11. Câți oameni lucrează la site-ul Darwin și ce trafic el are?

„Aici se implică Directorul pe E-commerce, Managerul de Promovare web, programiștii, UX și UI designerii, cât și Content Managerii. Content Managerii primesc lista de produse care trebuie adăugate pe site de la departamentul comercial. Pentru aceste produse se găsesc poze, descriere, specificații tehnice, video review-uri și sunt plasate pe site. Lunar ei adaugă practic câte 2-3 mii de produse pe site.

Ce ține de design-ul site-ului, acesta este permanent revizuit și schimbat. În general, o dată pe an facem o schimbare radicală, se fac anumite îmbunătățiri și se urmărește activitatea utilizatorilor pe site. Un aspect important este că se lucrează permanent la triggere. Astfel, dacă intri să vezi un produs, atunci pe chat poate să apară un trigger personalizat cu o reducere la acest produs.

Traficul pe site e de peste 100 mii de utilizatori unici pe lună.”

12. Cine decide să facă schimbări pe site?

„Din moment ce este Director pe E-commerce, evident că el decide să facă anumite schimbări. El le coordonează în continuare cu Directorul executiv sau cu Directorul general. Directorul de marketing se implică mai puțin, mai mult la nivel de recomandări.”

13. Site-ul Darwin poate servi ca model de structură pentru lansarea unei afaceri în e-commerce?

„Acest site poate servi ca model, dar va fi foarte greu de copiat totul așa cum este. Într-un magazin online este mai importantă pagina de produs decât pagina principală. Atunci când se face promovare pentru un anumit produs, traficul se duce pe pagina de produs, ci nu pe pagina principală. Însă, s-a observat de mai multe ori că modificările făcute pe site-ul Darwin apar mai târziu și pe alte site-uri ale concurenților.”

14. Cum se poziționează Darwin față de concurenți? Cum se motivează consumatorii să cumpere de la Darwin, și nu de la concurenți?

„O mare parte din oameni vizitează mai multe magazine, pentru a analiza produsele și, într-un final, pentru a-și face o impresie. Nu este deloc o problemă dacă un om este fan atât al unui magazin online, cât și al altuia. Până la urmă, ține de procesul decizional de cumpărare și educația de a analiza prețurile înainte de a face o achiziție.

Darwin oferă mai multe beneficii, cum ar fi returnarea produsului în 30 de zile, serviciul de protecție sau procurarea produsului în rate fără dobândă, service centru etc. Toate acestea evident că influențează decizia consumatorului.

Ce ține de elementele de poziționare și diferențiere, când Darwin a lansat garanția și retururile, acestea erau atuurile de bază pe care nu le oferea nimeni pe piață. Acum însă, toți au implementat aceste beneficii.

Până la urmă, un departament de marketing bine construit garantează o bună funcționare a tuturor mecanismelor, iar investiția în el este inevitabilă.”

Îți place Marketingul? Descoperă 20 Grupuri de Marketing din Moldova și România