Peste 15 000 de ore predate în 13 ani. Alexandru Bordea este business trainerul care a instruit 20 000 de oameni în domeniul afacerilor, vânzărilor și discursului public în cadrul companiei Angry Business. Mai multe sfaturi și strategii testate în activitatea sa, Alexandru ne-a povestit în interviul de mai jos.

Din prisma trainingurilor de coaching pe care le livrează, Alexandru  menționează că cei mai buni speakeri sunt oamenii care vorbesc din suflet, care au trăit experiența despre care vorbesc și care nu încearcă să placă publicului. Dacă omul nu vorbește din experiența sa, se simte că discursul lui e mai mult o chestie teoretizată. Omul care livreză informația din suflet poate să facă așa ca în sală oamenii să plângă.

Bordea a punctat trei etape prin care oamenii ajung să devină speakeri:

  • Prima este etapa începătorilor. Atunci când persoanele care se prezintă în fața unui public nu-și controlează gesturile, ci se concentrează mai mult pe ceea ce vorbesc, pe emoții. Este etapa când persoanele învață să se placă pe ei înșiși ca speakeri.
  • A doua etapă este cea tehnică. Atunci când persoanele deja au învățat ceva și interpretează rolul de speaker foarte tehnic (de exemplu, au o poziție stabilă sau își încrucișează mâinile).
  • A treia etapă este cea a speakerului format. Atunci când persoanele deja reușesc să combine emoțiile cu tehnicile, pentru ca să trezească interesul publicului.

Analizând cele 27 de generații care au participat la cursul de coaching de la Angry Business, Alexandru spune că jumătate dintre cei care se prezintă la prima lecție nu ajung la final. Problema ar fi că antreprenorii nu-și fac tema pentru acasă. Cu alte cuvinte, aceștia nu sunt gata sau nu-și doresc destul de mult să implementeze anumite instrumente în compania pe care o gestionează.

Despre antreprenori, businessmani și principiile de remunerare a angajaților

Alexandru Bordea este cunoscut și pentru training-urile de business și antreprenoriat pe care le livrează. Care e diferența între un antreprenor și un businessman? Alexandru spune că primul este cel care întreprinde niște acțiuni pentru a obține profit.

„Majoritatea celor din Moldova fac antreprenoriat, ei cred că fac business, dar, de fapt, nu este așa. Businessul este etapa când persoana are deja o entitate, inclusiv juridică (și antreprenorul poate și ar trebui să o aibă). Businessmanul are o structură, niște procese clare. El știe de unde vine marfa, cât durează transportarea, ce impozite plătește, ia în calcul toate acestea și fie are un profit, fie nu. Toate, în dependență de cum își gestionează compania. Totodată, businessmanul, în cadrul firmei sale, are angajați și departamente”, a menționat trainerul.

Alexandru Bordea mai spune că atât antreprenorul, cât și businessmanul pot forma legături cu freelancerii. Diferența constă în faptul că antreprenorul poate intra în contact cu un freelancer de îndată ce pornește afacerea. De regulă,  această persoană devine apoi un colaborator „universal”, care va avea ca responsabilități scrierea textelor, promovarea și chiar relațiile cu clienții. În cadrul unui business, de fapt, ar trebui să existe un întreg departament care se va ocupa de toate aceste responsabilități.

Vorbind despre afacerile care apelează la serviciile unui SMM (social media manager), Alexandru spune că acest specialist ar trebui plătit pentru rezultatele pe care le prezintă. Așa ar fi corect, chiar dacă pe piața din Republica Moldova această modalitate de remunerare a SMM nu este atât de practicată.

„Acesta primește atât cât e gata să primească, deși ar trebui pentru cât face. Puțini oameni sunt gata să-și asume responsabilitate pentru rezultat. Nu neapărat prețul lui dictează nivelul lui de pregătire. Ca și la vânzători, de altfel, sau orice altă funcție”, mai spune Alexandru.

Cum îți dai seama că ai ajuns Businessman?

Dacă nu faci toate lucrurile singur – nu ești director, SMM și vânzător în același timp. Dacă ai un produs/serviciu în urma vânzării/prestării căruia la finele lunii, după ce ai achitat salariile, mai obții și profit, poți considera că ai crescut de la antreprenor la businessman.

Celor care sunt încă la etapa de dezvoltare a unei afaceri, Alexandru Bordea le recomandă să citească neapărat următoarele 3 cărți. Acestea îi vor învăța ceva nou chiar și pe cei care se cred experți în vânzări:

  1. „48 de legi ale puterii” de Robert Greene
  2. „Factorul Aladdin” de Jack Canfield, Mark Victor Hansen
  3. „Psihologia relațiilor umane” de Eric Berne

Te interesează și alte cărți pe acest subiect? Citește aici: top 7 cărți de marketing cu idei lipicioase și conținut molipsitor sau 30 cărți în marketing online

Top 3 Greșeli ale unui antreprenor începător

Câteva recomandări de la Alexandru pentru cei care își doresc să pornească în lumea afacerilor și nu vor să eșueze:

  1. Gândește ca businessman, fără să treci prin etapa de antreprenoriat.
  2. Nu începe cu resursele financiare pe care le ai în prezent.
  3. Începe cu o nișă care nu e ocupată deja pe piața din Republica Moldova. Testează produsul înainte de a-l lansa.

În concluzie, Alexandru Bordea a menționat că nu este neapărat să te conduci după ideea că doar după ce ai eșuat cu două startup-uri vei deveni un antreprenor de succes. Important este să gândești real, cu resursele pe care le ai, și să înțelegi dacă segmetul de piață căruia te adresezi are nevoie de produsul/serviciul tău.

Privește și interviul cu Eugen Boico și cele 22 notițe despre Marketing, Publicitate și Creație în Moldova

Pin It