Ștefan Meleștean lucrează de ani buni pe SEO, în special, cu companii internaționale. Ce este SEO și de ce acesta este important pentru o afacere, Ștefan ne-a povestit într-un interviu de aproape 2 ore. Vezi mai jos rezumatul acestei discuții. Sigur vei descoperi lucruri de care auzi prima dată.

Ce este SEO și cu ce se mănâncă?

Optimizarea pentru motoarele de căutare sau SEO (Search Engine Optimization) e o întreagă știință. Acesta e un ansamblu complex de tehnici prin care un site web este optimizat pentru a ajunge cât mai sus în lista de rezultate a motoarelor de căutare. Rezultatele se afișează în funcție de diverse cuvinte-cheie. Prin optimizarea SEO crește traficul calitativ al site-ului, dar și experiența oferită utilizatorilor.

În fiecare an apar articole care anunță că SEO a murit. Totuși, doar în 2018, peste 4 miliarde de dolari au fost investiți în dezvoltarea acestei industrii în întrega lume.

Recomandări de care să ții cont ca să ajungi primul pe lista motoarelor de căutare

  1. Design „ușurel”cu elemente grafice simple. Comparativ cu anii 2009-2010, atunci când erau în trend site-urile cu multe pagini, butoane mari și animații, acum mai bine lucrează simplitatea. Sunt mai eficiente site-urile cu grafica de tipul unei cărți: text negru, fundal alb, fără multe butoane adiționale. Folosirea pop up-urilor nu este întotdeauna cea mai bună alegere. Anume ele îți pot alunga clienții de pe site, în cazul în care sunt prea multe.
  2. Viteza optimă de încărcare a site-ului să fie de 4-6 secunde. Dacă, de exemplu, site-ul se va încărca în 20 de secunde. ai putea pierde o parte din clienți. Din acest motiv, bounce rate-ul (indicatorul care măsoară rata de respingere) trebuie să fie de până la 30%.
  3. Texte însoțite de imagini. Poți adăuga în articole infografice și imagini la temă, care vor scădea și nivelul bounce rate-ului. Se recomandă mai ales în cazul articolelor cu mult text.
  4. Click-urile în rezultatele căutării. Google te va plasa pe primele poziții dacă mai mulți oameni vor accesa site-ul tău. Vei ajunge mai la coada listei dacă vei avea puține accesări. Totuși, chiar dacă ai putea fi pe primul loc în urma rezultatelor căutării, bounce rate-ul ar putea crește dacă, accesând site-ul tău, oamenii nu vor găsi ceea ce caută.
  5. Limbajul în care sunt scrise textele. În dependență de domeniul în care este specializat site-ul, textul trebuie să fie simplu și pe înțelesul fiecăruia. Pentru rezultate mai bune poți apela la copywriteri.
  6. Partea tehnică trebuie să fie perfectă. Site-ul nu trebuie să conțină articole care se repetă sau erori.

Cum ne dăm seama că un site are nevoie de SEO?

Important pentru SEO este titlul și descrierea. Ele sunt ceea ce propulsează potențialii clienți pe site-ul tău. Dacă titlul este de prost gust, nu vei avea rezultate. La fel, ține cont de faptul ca titlul tău să fie concis, clar și la subiect, și nu exagera cu semnele de punctuație, de exemplu, cu semnele exclamării. În descriere nu este recomandat neapărat să utilizezi cuvintele cheie, pentru că astfel se dublează ceea ce oamenii au citit deja în titlu.

Dacă totuși n-ai folosit vreodată SEO pentru site-ul tău, primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a purcede la optimizare este scanarea site-ului. Asta e important pentru a depista erorile tehnice. O platformă care oferă scanarea gratuită a site-urilor cu până la 500 de pagini este Screaming Frog SEO.

Al doilea pas este analiza site-ului din punct de vedere al comodității de utilizare. Al treilea pas – verificarea actualității articolelor. Ce presupune asta? Să actualizezi textele virale din trecut la cerințele pieței din prezent. Dacă articolele mai vechi nu mai prezintă deja interes, nu investi în actualizarea lor, creează altele noi. O recomandare cheie oferită de specialiști este să NU creezi articole pentru o perioadă concretă/scurtă (de exemplu „Top 10 cele mai bune oferte pentru luna august”).

Cu diacritice sau fără?

Ideea că folosirea diacriticelor pe site va scădea din vizibiltatea lui pe motoarele de căutare este doar un mit, spun specialiștii în SEO. Google este prezent de ceva timp și în România, de aceea, folosirea diactriticelor nicidecum nu va avea o influență negativă pentru SEO.

Cât despre expertul SEO, dacă vrei să apelezi la o astfel de persoană pentru optimizarea site-ului tău, trebuie să știi că expertul SEO este doar un consultant. El analizează, pune task-uri și transmite mai departe. TU, clientul, ești cel care trebuie să implementeze aceste task-uri.

Te-ar putea interesa pe același subiect și acest articol: Cum să irosești 11 893 96 Euro pe Google Ads sau De ce un Specialist în Marketing este numit Șarlatan?

Mituri, tag-uri, backlink-uri și cuvinte-cheie în SEO

Există și câteva mituri despre SEO, despre care specialiștii din domeniu spun că sunt doar niște invenții. De exemplu, așa-zisele tehnici secrete. Nu există butoane magice care să-ți aducă rezultate excepționale în doi timpi și trei mișcări. Pe de altă parte, cu adevărat important pentru SEO este contentul – textele formulate corect sunt cele care îți vor aduce succesul.

Dacă te-ai gândit să folosești tag-uri pentru articolele tale, optează pentru cuvinte-cheie, și doar în cazul în care tag-urile fac legătura cu alte articole. Tag-urile care sunt create pentru fiecare articol separat nu-și au rostul.

Specialiștii recomandă, de asemenea, să folosești backlink-uri. Cele mai bune dintre ele lucrează în contentul care este optimizat și relevant pentru site-ul tău sau pagina pe care o promovezi. Backlink-urile sunt o metodă bună de promovare pentru bloggerii de categorii mai largi, de exemplu lifestyle. Totuși, un backlink care să-ți aducă rezultate bune nu este foarte ieftin – prețul lor poate varia de la 15 până la câteva mii de euro pe piața internațională. De exemplu, un backlink la Forbes te va costa 4000 de dolari.

Dacă vrei să înveți singur cât mai multe trucuri despre SEO, Ștefan recomandă două plaforme internaționale:

SEO Profi – o companie din Ucraina care lucrează pe nișe concurente, de unde te poți inspira pentru strategii. Aceștia au canalul lor pe YouTube, unde-i poți urmări.

Search Engine Journal – un blog despre ultimele actualizări în materie de SEO.

Ce înseamnă Content calitativ? Află răspunsul în acest articol: Ghid Practic în Elaborarea și implementarea Strategiei de Content Marketing

Pin It