“Nothing personal, just business” – cu toții am auzit această frază cel puțin o dată. Într-adevăr, s-ar părea că cele mai crunte lecții se învață în afaceri. Oare așa să fie? Cel puțin povestioarele de mai jos, formulate în stil de fabulă, vin cu o morală dură, dar al naibii de utilă pentru antreprenori și nu numai. Tu ce părere ai? Hai să vedem.

Lecția de Business 1: Comunicarea cu Acționarii

Soțul intră în duș în timp ce soția lui tocmai a terminat dușul. Se aude soneria de la ușă. Soția ia repede un prosop pe ea și aleargă să deschidă. În prag este vecinul lor, Bob. Văzând-o pe vecină, Bob spune: „Îți dau 800 de dolari dacă dai acum prosopul jos de pe tine”. După ce a stat un pic pe gânduri, femeia și-a dat prosopul jos și a stat goală în fața lui Bob preț de câteva secunde.

Bob îi dă cei 800 de dolari și pleacă. Soția pune la loc prosopul și se întoarce la baie. „Cine a fost?” întreabă soțul. „Bob” – răspunde soția. „Minunat”, spune soțul, „ți-a spus ceva despre cei 800 de dolari pe care mi-i datorează?” Morala: împărtășiți acționarilor toate informațiile despre împrumuturile voastre, altfel vă puteți pomeni într-o situație jenantă.

Descoperă: Fundamentele Marketingului: Partea I

Lecția de Business 2: Cunoaște-ți bine Profesia

Preotul propune călugăriței s-o conducă până la mănăstire, căci era cu mașina. În mașină, călugărița se așază picior peste picior, astfel încât își golește o bună parte de piele. Preotul reușește cu greu să evite un accident. La un moment dat, acesta nu rezistă și pune mâna pe piciorul ei. Călugărița îl întreabă: „Părinte, țineți minte Psalmul 129?” Preotul își retrage mâna.

Schimbând o treaptă de viteză, el îi pune din nou mâna pe picior. Călugărița repetă întrebarea: „Părinte, îți amintești Psalmul 129?” Preotul îi cere scuze: „Îmi pare rău, soră, poftele trupești mi-o iau pe dinainte”. Ajunsă la mănăstire, călugărița oftează și pleacă. Ajuns la biserică, preotul găsește Psalmul 129, care zice așa: „Mergi mai departe și caută mai sus. Acolo vei găsi fericirea”. Morala: dacă nu-ți cunoști bine profesia, multe oportunități de dezvoltare vor trece pe sub nasul tău fără să le observi.

Lecția de Business 3: Dorința Șefului

Un manager de vânzări, secretara și șeful de departament au ieșit împreună să ia prânzul. Pe neașteptate, găsesc o lampă antică. Din ea apare Duhul care le spune: „Voi îndeplini câte o dorință pentru fiecare dintre voi”. „Eu prima, Eu prima!” – spune secretara. „Vreau să fiu acum în Bahamas, pe o barcă, și să nu mă gândesc la nimic”. Poc! Secretara dispare.

„Acum eu, acum eu!”, spune managerul de vânzări. “Vreau să fiu în Hawaii, relaxat pe plajă, cu pina colada nelimitată și dragostea vieții mele.” Poc! Managerul dispare. „Acum este rândul tău”, îi spune Duhul șefului. „Vreau ca ăștia doi să se întoarcă la birou după prânz.” Morala: Lăsați-vă întotdeauna șeful să vorbească primul.

Citește: Alexandru Bordea despre afaceri și social media în Moldova

Lecția de Business 4: Vulturul și Iepurașul

Un vultur stătea pe creanga unui copac, fără vreo ocupație anume. Stătea fără treabă. La un moment dat, trece un iepuraș și îl întreabă: „Pot să stau și eu, așa ca tine, și să nu fac nimic?”. „De ce nu?”, îi răspunde vulturul. Iepurașul s-a așezat sub copac să se odihnească. Dintr-odată, apare o vulpe și îl mănâncă pe iepure. Morala: Ca să stai și să nu faci nimic, trebuie să stai foarte sus.

Lecția de Business 5: Curcanul și Boul

Un curcan discuta cu un bou: „Visez să ajung în vârful acestui copac, dar nu am deloc puteri”. „Poate încerci să mănânci niște excremente de-ale mele?” – îl întreabă boul – „Ele conțin multe elemente nutritive”. Curcanul a căzut de acord și a început să mănânce. A simțit că, într-adevăr, parcă are mai multă forță, și a sărit pe creanga de jos a copacului. A doua zi a mai mâncat, și a ajuns mai sus. În ziua a treia a mâncat și mai mult și, în sfârșit, a ajuns în vârful copacului. Acolo l-a observat fermierul și l-am împușcat. Morala: Manipulările cu rahatul o să te ajute să ajungi sus, dar nu o să te ajute să te menții acolo.

Vezi și: 7 trucuri în analiza corectă a concurenților

Lecția de Business 6: Înțelepciunea Antreprenorială

O pasăre slăbită zbura spre Sud pentru a-și petrece iarna acolo. Era atât de frig, încât ea a înghețat și a căzut într-un câmp. Cât timp nu-și putea reveni, o vacă a trecut prin preajmă și și-a făcut treburile peste sărmana pasăre pe post de veceu. Excrementele de vacă au acoperit pasărea într-atât, încât ea și-a dat seama că îi este foarte cald și bine. Și-a revenit rapid. Vântul rece nu o mai trecea. Pentru a-și exprima mulțumirea și fericirea, pasărea a început să cânte.

La un moment dat, prin preajmă trecea o pisică. Aceasta s-a apropiat să vadă sursa sunetelor, a observat pasărea, a ajutat-o să iasă din balegă și apoi a mâncat-o. Morala:

  1. Nu oricine care toarnă rahat peste tine îți este dușman.
  2. Nu oricine care te scoate din rahat îți este prieten.
  3. Când îți este cald și bine, mai bine să taci.

Ce lecție ți-a plăcut mai mult?

Pin It