Se spune că în 2020 au apărut foarte mulți creatori de conținut. Și dacă tot a venit The Content Era în Marketing, am hotărât să facem un Top al blogurilor de marketing și antreprenoriat care ți-ar putea servi drept surse de inspirație. Unele sunt de ani buni pe piață, altele – abia au apărut. Tu le cunoști pe toate? Ai avea de completat lista de mai jos? Hai să vedem 🙂

Bloguri de Marketing de la Oameni de Marketing

Brandingul Personal e la putere și în nișa blogurilor de specialitate. Tu pe cine urmărești dintre oamenii de mai jos?

1. Marius Sescu

Marius Sescu. Aici găsești articole despre marketing, Internet și experiențe personale ale autorului. Marius Sescu e specialist în marketing online cu peste 17 ani de experiență în marketing și vânzări, cofondator al agenției Advertica.

2. Carmen Pușcașu

Carmen Pușcașu. Om de agenție pasionat de digital marketing, cu o afinitate pentru scris. Intră și vezi ce scrie despre renumitul serial „Emily in Paris”.

3. Călin Biriș

Călin Biriș. Provoacă-ți mintea să facă noi conexiuni de Marketing și Business. Călin Biriș are o experiența mixtă de peste 10 ani ca practician de marketing, antreprenor, trainer și voluntar. Pe blogul său găsești multă informație valoroasă despre marketing și antreprenoriat: de la promovare cu micro-influenceri – la articole SEO.

4. Adi Coscai

Adi Coscai. Promite „No spam. Ever”. Scrie despre Freelancing, Web Design, Web Development & eCommerce. Intră și află, de exemplu, cât costă un site web în 2020.

5. Diana Pirvu

Diana Pirvu. Tânăra care scrie despre tendințe și bune practici în marketingul offline și digital + știri legate de platformele social media. Diana marketează de 7 ani. Dezvoltă, implementează și analizează campanii de marketing.

Citește și: Tot ce ai vrut să afli despre Digital Marketing, dar nu ai îndrăznit să întrebi

6. Social Media în Culise

Social Media în Culise. Blogul celei mai mari comunități de marketeri din Moldova și România pe Facebook, fondată de Vadim Cușnir. Aici găsești articole super-utile despre Social Media și Marketing Digital, interviuri cu oamenii din domeniu, zeci de cărți și surse gratuite despre tot ce înseamnă promovarea online, linkuri și video-uri, dar și sfaturi din experiența marketerilor.

7. Expert Marketing

Expert Marketing. Blogul lui Andrei Ungureanu, expert în marketing online, activ în domeniu din 2013. Andrei recunoaște că a pornit blogul de la observația că există puțin conținut actualizat și de calitate în limba română, pentru a-i ajuta pe cei ce se lansează în domeniul e-commerce sau sunt pur și simplu interesați de marketingul digital.

8. Business Guts

Business Guts. Fondatorul blogului este Cosmin Jărdianu, membru Asociat la Chartered Institute of Marketing din Marea Britanie și Marketer B2B cu experiență în zona de consultanță de business. Aici găsești articole în special despre strategii de marketing și business, content marketing și copywriting, dar și despre alte subiecte complementare, recenzii de carte, care îți vor fi un ghid excelent.

Vezi: Igor Nisenboim: „Copywritingul nu e despre Vânzare, ci despre Acțiune”

9. Cristian Florea

Cristian Florea. A început cu marketingul și a devenit guru al tehnilogiilor. Îi place să scrie despre gadgeturi, dar mai scapă și niște articole tare bune despre domeniul cu care a început. Intră și vezi dacă e bine sau nu să ai un grup de Facebook pentru companie.

10. Katai

Robert Katai. Blog în limba engleză, fondat de omul care a crescut împreună cu marketingul. Știe practic tot despre el și împarte asta cu toți. Merită să vezi ce știe și să asculți bine fiecare lecțe. Apropo, Robert are și un podcast:
– Blog –>> Aici.
– Podcast –>> Aici.

11. Cristian Manafu

Manafu. Cristian Manafu scrie de 15 ani constant pe www.manafu.ro, blog personal, ce acoperă subiecte atât din aria intereselor sale profesionale (social media, Internet, marketing, telecom, tehnologie etc.), cât și din aria intereselor personale (gadgets, mașini, evenimente, denim).

Citește, la fel: Fundamentele Marketingului: Partea I

Bloguri de Marketing de la Agenții de Marketing

12. Smarters

Smarters. Blogul agenției Smarters, condusă de Toma Grozăvescu. Aici găsești resurse practice și aprofundate de Digital marketing, idei, ghiduri gratuite și strategii de marketing, care te ajută să-ți crești afacerea și să înveți cum să te promovezi corect și profitabil în online.

13. Marketiu

Marketiu. Blogul unde găsești cele mai noi trenduri de Digital Marketing și Strategie, tehnologii și instrumente de Marketing. „Din Marea Britanie în România”, echipa blogului recunoaște că seatează standardul performanței în Digital Marketing.

14. SEO 365

SEO 365. Este un complex de curaj, energie și oameni care, împreună, creează contextul potrivit pentru un proces de descoperire în lumea fascinantă a online-ului. Echipa recunoaște că pune accent pe importanța prezenței în mediul online și pe strategii care dau roade.

15. Purple

Purple. Agenție de Digital Marketing din Chișinău, specializată în dezvoltarea site-urilor, design, branding, securitate și promovare online. Pe blogul său, echipa Purple împărtășește deseori idei și tendințe în social media, dar și marketing online în general. Merită să-i urmărești.

16. Seolitte

Seolitte. Agenție de SEO și Digital Marketing din Chișinău. Aici găsești articole despre SEO: Curiozități și noutăți din SEO, SEM, Social Media Marketing.

17. ULS Moldova

ULS Moldova. Companie înființată în Statele Unite ale Americii, deține filiale în mai multe țări printre care se numără și Moldova. Pe acest blog găsești articole despre marketing digital, software, SEO, rebranding etc.

18. SEOlium

SEOlium. Agenție de SEO din Moldova și România. Aici găsești tot ce trebuie să știi despre tehnicile și trucurile de optimizare a paginilor web în 2020, dar și interviuri bune cu oamenii din domeniu.

19. Blog SEO

Blog SEO. Aici afli noutăți, recomandări și strategii de promovare. Intră acum pe blogul SEO și află cum să faci SEO în 2020.

Actual: De ce te doare capul de la Strategia de Marketing

20. Kooperativa 2.0

Kooperativa 2.0. Agenție iscusită de comunicare integrată: Social media, PR și Digital Marketing. Pe acest blog găsești nu doar articole de marketing, dar și un backstage al echipei Kooperativa.

21. GUN Media

GUN Media. Agenție de marketing online, axată pe performance și soluții integrate de promovare: SEO, PPC, Email marketing. Aici găsești informații utile de la specialiști cu expertiză în ecommerce și generare de leaduri. Citește și începe să-ți crești încasările.

22. Canopy

Canopy. Blog despre marketing online la un nou nivel. Aici găsești informații utile de la cei care aduc digitalul la noi înălțimi prin soluții personalizate de Pay Per Click marketing, strategii digitale integrate, traininguri de marketing online, creșterea conversiilor, Analytics.

23. Moloso

Moloso. Agenție de Digital Marketing din București. Pe blogul Moloso găsești articole despre Google, Facebook Advertising și SEO, cu multe studii de caz și statistici.

24. DoADS

DoADS. Echipa care și-a propus să schimbe online-ul românesc. Pe blogul lor găsești multe tutoriale și trenduri, analize, tips and tricks despre remarketing dinamic, ghiduri gratuite etc.

25. Gramatic

Gramatic. Agenția care oferă, an de an, cel mai amplu eBook cu statistici pe rețelele sociale din Moldova. Apropo, pe blogul lor afli și cum să descarci materialul.

26. Doberdant

Doberdant. Agenția care promovează companiile care participă la schimbarea lumii în bine – prin servicii sau produse care pot face o diferență. Pe blogul lor găsești articole despre social media marketing, Checklisturi și sfaturi pentru creșterea pe social media.

27. Happy Pencil

Happy Pencil. Blog cu informații utile din marketing, social media și vânzări. Mai au și multe lucruri bune despre Instagram și influenceri. Intră să vezi.

Citește și: Branding Personal: punctul Forte în Marketingul de Zi cu Zi

28. WebMaster

WebMaster. Dacă cauți un blog cu articole pe toate subiectele de marketing, atunci aruncă o privire pe blogul celor de la WebMaster. Aici vei citi despre SEO, Email marketing, copywriting, studii de caz, SMM, dezvoltare, design, PPC, afaceri și gestionare etc.

29. Digital Star

Digital Star. Aici găsești câte un articol nou în fiecare lună – un digest cu noutăți din Social Media pe care fiecare marketer trebuie să le știe. Deci, dacă vrei să fii la curent cu toate trendurile și statisticile din online – intră pe blogul Digital Star.

30. Devoratorii de Marketing

Devoratorii de Marketing. Tot ce ai vrut să știi despre Digital Marketing, până și Top 10 criterii în alegerea unei agenții de promovare online. Intră să citești.

31. Sinaps

Sinaps. Articole despre Pay-per-click, Google Ads, Facebook Ads și Social Media. 22 de specialiști scriu pentru tine, pentru omul din spatele monitorului.

32. Institutul de Marketing

Institutul de Marketing. Tot ce trebuie să știi despre Marketing digital și training certificat. Citește noutăți despre cursuri de marketing oferite de Oxford College of Marketing.

33. Social Media

Social Media. Numele blogului vorbește de la sine. Aici găsești cele mai noi, populare și bune articole despre Facebook, Instagram, Google, Twitter, LinkedIn, SEO, SMM și chatbot marketing.

34. Happy ADV

Happy ADV. O echipă de artiști creativi și extrem de bine organizați scriu despre marketing online, tehnologii și algoritmi. Te fac să înțelegi că toate ariile mediului online sunt interconectate. Click să vezi despre ce e vorba.

35. Radmedia

Radmedia. Agenție de marketing și web design din Deva. Pe blog găsești articole utile despre Facebook, Google, Youtube, SEO, Remarketing.

Vezi: Studiu de Caz: Cum vinzi cursuri de Engleză pe Facebook?

36. AdLemonade

AdLemonade. Agenție de Growth-Driven Digital marketing. Află „părerea specialistului” privind Google Analytics, creșterea de leaduri și promovarea în online. Aici găsești multe studii de caz, idei și sfaturi.

37. Mavericks

Mavericks. Dacă nu știi cât suflet poate să încapă în cifrele de performance media, înseamnă că încă nu i-ai cunoscut pe cei de la Mavericks. Publică săptămânal câte un articol cu 7 noutăți din domeniul Digital marketing. Merită să-i urmărești.

38. UNO Soft SEO

UNO Soft. Aici găsești articole din categoria SEO, dar și informații utile atât pentru începători, cât și pentru specialiști cu experiență.

39. UNO Soft Marketing

UNO Soft Marketing. Blog cu informații super-utile despre marketing. Învață prin studii de caz despre Content Marketing, Cum aduni sute de followeri pe Instagram și, desigur, cum să-ți crești canalul pe YouTube.

40. Business Days

Business Days. Articole interesante din categoria Sales & Marketing. Intră să citești despre promovare online, marketing pe timp de criză, relații cu clienții etc.

41. Antrenamentul de Marketing

Antrenamentul de Marketing. Aici găsești o serie întreagă de podcasturi cu numele de antrenamente de marketing. Începe cu primul și revino apoi, în fiecare luni, pentru un sprint nou.

42. ServHost

ServHost. Totul despre promovarea online. Dacă vrei vizibilitate pe Facebook cu buget redus, accesează blogul chiar acum.

43. TargetWeb

TargetWeb. Ai înțeles și tu că fără SEO nu ai ce face în Marketingul din 2020. Informații bune și clar redate despre SEO și targeting – găsești pe blogul TargetWeb.

44. Romanian Copywriter

Romanian Copywriter. Află de la creatorii de conținut, planificatorii de vise și designerii de experiențe virtuale despre tot ce ține de copywriting. Este sau nu content marketingul unul din punctele tale forte?

Vezi și: Elena Știubei, despre LP-uri, Longreaduri și alte înjurături de copywriting

45. Re7Consulting

Re7Consulting. Blog despre Marketing Online. Creat pentru a deveni o complexă platformă de resurse informative și educative din sfera de Digital Marketing. Citește. Ascultă. Aplică.

46. CyberAxo Agency

CyberAxo Agency. Blog pentru brandurile care vor să crească inteligent și să-și automatizeze vânzările. Aici găsești informații utile din categoria SMM și Marketing Intelligence.

47. Send SMS

Send SMS. Știi cum poți face vânzări prin SMS? Aici găsești articole despre cele mai ieftine și larg acceptate forme de mobile marketing.

48. Brand IT

Brand IT. Recomandăm că citești articolul despre 10 greșeli frecvente la un website. Le-ai știut pe toate?

49. Jurnal de Digital Marketing

Jurnal de Digital Marketing. Dacă îți trezește interes măcar unul din termenii: SEO, Nofollow, Dofollor, Joomla, parametrii UTM, atunci e musai să accesezi linkul.

50. SocialPedia

SocialPedia. Un proiect educațional destinat tuturor pasionaților de online. Alături de ei vei evolua, vei învăța și vei face parte din una dintre cele mai active comunități de Social Media din România. 

Analizează: 10 Sfaturi de Expert pentru un cont de Instagram Cool

51. Kiwi Marketer

Kiwi Marketer. Fii la curent cu marketingul online. Citește interviuri cu oameni din domeniu, multe instrucțiuni și recomandări. Copywriting, Facebook și Instagram Ads – aici găsești articole pe toate subiectele de Digital.

52. Boomerang

Boomerang. Blogul agenției din Chișinău, specializată în Google Ads. Pe lângă chestii teoretice și noutăți de ultimă oră implementate de Google, ei oferă și o doză bună de cunoștințe, sfaturi și recomandări despre toate tipurile de campanii: Search, Display, Youtube și Remarketing.

53. Mr. Insta

Mr. Insta. Instagramul e o forță aparte în online. Dacă urmărești zi de zi trendurile, Influencerii și dezvoltarea afacerilor pe Instagram, nu poți să treci cu vederea blogul Mr. Insta.

54. Conversion

Conversion. Dacă vrei să înveți despre Facebook Analytics, găsește articolul care îți arată primii pași. Pe blocul Conversion mai afli și ce impact poate avea un video asupra brand-ului tău, dar și alte curiozități din marketing.

55. AD Symphony

AD Symphony. Analizează, cercetează, fac brainstorming, urmăresc știrile și apoi scriu pe blog informații bune pentru afacerea ta. Despre servicii de creație, strategii de marketing și SEO pentru imagini – află aici.

56. 247 Digital

247 Digital. Cu o experiență de mai bine de 15 ani in domeniu, echipa 247 Digital scrie multe articole bune despre marketing. De la Marketing Automation – la branding și plan de afaceri. Intră să vezi.

57. Nerds & Words

Nerds & Words. E agenția care pune diacritice și-n ciorbă. Citește și învață de la generația cu virgula de gât.

58. IQads

IQads. O platformă dedicată industriilor de comunicare și creative – unul dintre cele mai populare și cele mai vizitate portaluri de Marketing, PR și publicitate din România. La ei găsești ultimele noutăți din lumea advertisingului, studii de caz deosebite și interviuri cu oameni creativi.

La fel vezi: Fundamentele Marketingului: Partea II

Bloguri de Antreprenoriat: Oameni care inspiră și au un cuvânt de spus despre afaceri

Se pot face afaceri și în Moldova, și în România. Asta ne-au demonstrat-o și continuă să ne-o demonstreze zeci de consultanți în afaceri și deținători de business de pe ambele maluri ale Prutului. Am selectat, pentru tine, o listă de bloguri pe care merită să le urmărești pe subiecte de business și dezvoltare. Care

59. Lorand Soares Szasz

Lorand Soares Szasz. Blogul unuia dintre cei mai cunoscuți antreprenori din spațiul românesc, fondatorul comunității Upriserz. Aici găsești articole de valoare, despre dezvoltare personală și motivație, pentru atingerea scopurilor tale.

60. Florin Roșoga

Florin Roșoga. Aici găsești materiale utile despre dezvoltare personală, antreprenoriat și marketing: articole, podcasturi și rezumate la cărți de specialitate.

61. Andy Szekely

Andy Szekely. Un blog util pentru antreprenori și nu doar. Lecții despre realitate, motivații și blocaje pe care trebuie să le înțelegi ca să poți evolua. Accesează link-ul și citește.

62. Casian Soneriu

Casian Soneriu. Multe interviuri bune cu oameni faini pentru oameni faini. În special, blogul se concentrează pe subiecte de antreprenoriat din pasiune.

Descoperă: 6 lecții de Business cu Sânge Rece

63. One24PM

One24PM by StoianCiprian. Blog despre ce înseamnă antreprenor și sfaturi de viață pentru stabilirea și atingerea obiectivelor. Citește articolele scrise de un Antreprenor și Consultat Marketing Online cu peste 8 ani experiență.

64. Sergiu Biriș

Sergiu Biriș. Intră și vezi ce scrie despre business Sergiu – antreprenor, CEO & Co-fondator Trilulilu, Cofondator LiveRail, CEO & Cofondator Zonga, CEO & Cofondator  Eventmix, Investitor (Risky Business și Revolut ), Mentor & Advisor.

65. Alina Andriuță

Alina Andriuță. Un blog cu cea mai bună informație despre business despre și pentru afacerile din Moldova. Despre KPI-ul în vânzări, erori de evitat dacă ești director, plan de vânzări și consultanță în afaceri.

66. The Business Doer

Onețiu. Nu e blog, dar e vlog și unul foarte util. Aici găsești sfaturi, idei, răspunsuri, ce să faci, ce să nu faci și cum să-ți pornești, crești și scalezi afacerea.

67. Your Virtual Coach

Mihai Mihalcea. Scopul blogului este să-ți dezvolte conștiința și responsabilitatea pentru atingerea visurilor tale. Află tot ce știe Mihai – antreprenor, coach și consultant de business, despre afaceri și LinkedIn.

68. Dragoș Șchiopu

Dragoș Șchiopu. Dacă vrei să intri cu dreptul în tot ce ține de antreprenoriat, atunci acest blog e pentru tine. Citește despre viața lui Dragoș, experiențele lui, și învață de la el.

Interesant: 10 cele mai frecvente Greșeli ale Angajatorilor în Recrutare

69. Academia de Antreprenori

Academia de Antreprenori. Bogdan Popescu, autorul blogului, spune că, astăzi, investitiile la bursă sunt interesul lui principal. Pe asta s-a specializat. Dar asta nu exclude ucenicia în domeniul afacerilor. Pentru a face investitii profitabile, trebuie să înțelegi afacerile, spune autorul. Intră și citește ca să le înțelegi.

70. Burcash  

Burcash. Eusebiu e antreprenorul care spune că vrea să inspire un milion de oameni să ia decizii financiare independente și să trăiască în bunăstare. Dacă cauți o sursă de coaching financiar, intră pe blogul Burcash.

Bloguri de Antreprenoriat de la agenții de Consulting în afaceri

71. Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders. RBL este una dintre cele mai reprezentative comunități de antreprenori și șefi de companii români. Pe blogul RBL găsești idei noi și Proiecte Concrete pentru România Performantă.

72. Antreprenoriat  UPB

Antreprenoriat  UPB. „Întreabă un Antreprenor” – aici vei găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, interviuri cu oameni care au cunoscut succesul în business și îți pot oferi un sfat. Citește despre ei și inspiră-te.

73. Austral 

Austral. Misiunea echipei este să aducă valoare în productivitatea echipelor și să facă ca orele petrecute la birou să însemne plăcere. Află aici cum să ai un brand de angajator puternic și ce înseamnă employee engagement.

74. GPeC

GPeC. Aici găsești o serie de interviuri cu cei mai buni specialiști din e-commerce-ul românesc și internațional. Citește articolele, prinde doza de inspirație și acționează.

75. UNO

UNO. Blog despre marketing și antreprenoriat. Aici găsești articole cu sfaturi utile pentru oamenii de afaceri și manageri de top.

Interesant: Eugen Boico: Ce facem cu evenimentele, afacerile și echipele pe timp de Covid și după carantină

76. Business Days

Business Days. Aici găsești multă informație utilă din categoria antreprenoriat & intraprenoriat. Trage cu ochiul peste articole, te va inspira ceva. Poate prinzi o nouă idee de amenjare a locului de muncă, sau încerci trucurile care rezolvă decalajul dintre plăți și încasări.

77. MerchatPro

MerchatPro. Experiența de 15 ani în eCommerce e secretul informației super-utile din fiecare articol pe blog. Îți rămâne doar să găsești subiectul care te interesează – și să citești.

78. LifeCare

LifeCare. Dezvoltare personală, Sport și Nutriție, Antreprenoriat – aici vei găsi multe subiecte care să te inspire nu doar în afaceri, ci și în viața de zi cu zi.

79. Antreprenor

Antreprenor. Știri și articole din domeniul Business. Noutăți, trenduri și statistici – aici găsești informații de ultimă oră, care îți vor stimula gândirea analitică și te vor motiva în activitatea ta.

80. ServHost

ServHost. Sursă de inspirație pentru toți cei care conduc sau muncesc într-o afacere online. Tot aici găsești idei de business și venit și chiar sfaturi utile din Digital Marketing.

Vezi la fel: 11 idei despre Management și Sisteme în Afaceri de la Alexei Chișlaru

81. 2Performant

2performant. Site-urile de cashback atrag cumpărătorii sau nu? Care e succesul unui brand de retail în afiliere? Caută răspunsurile pe platforma 2Performant. Au multe studii despre despre marketing afiliat, dar și studii de caz.

82. Blugento

Blugento. Aceasta e sursa ta de articole despre eCommerce, Business și, desigur, – creșterea vânzărilor. Echipa publică aici lucruri diferite și toate utile, de exemplu: importanța și beneficiile Newsletterului în eCommerce.

83. AngryBusiness

AngryBusiness. Dacă ai o problemă de business, aici poți găsi răspunsul. Una dintre primele echipe care a crescut zeci de afaceri în Republica Moldova – te așteaptă cu sfaturi utile. Aici vei găsi motivația de care ai nevoie.

La subiect: [Video] Alexandru Bordea despre afaceri și social media în Moldova

Pin It