Noiembrie e perioada reducerilor de Black Friday. Acum, e ceva obișnuit pentru toată lumea, dar de unde a pornit toată zarva și trendurile? Am cercetat subiectul și am aflat câte ceva interesant. Dacă ești curios, citește mai departe și vei afla mai multe 😉

Black Friday a devenit un fel de sport pentru americani: magazinele își golesc depozitele înainte de Crăciun și Revelion, iar cumpărătorii „mătură”, literalmente, totul din vitrine. Gadgeturi, haine, încălțăminte, jucării, bijuterii și alte sute de produse se vând, online și offline, cu reduceri de până la 90%. Reduceri pe bune. De ani buni, acest „sport extrem” s-a extins și în Europa.

Unde, când și cum a apărut „Vinerea Neagră”?

Există câteva presupoziții pe acest subiect. Hai să le vedem pe rând. Sunt una mai interesantă decât alta 🙂

Versiunea 1: Băiatul sărac și vânzarea de nevoie

Conform unei versiuni, se crede că Frank Woolworth este autorul Black Friday. Anume el a fost cel care, în 1873, în micul oraș Lancaster din Pennsylvania, a organizat primele reduceri grandioase.

Tânărul Frank Woolworth provenea dintr-o familie de țărani, trăia într-un mic sătuc, dar nu visa să-și petreacă toată viața la fermă. Nu prea a avut ocazii de a obține o educație elitistă, nici nu avea talentele speciale, în schimb, era foarte timid. Din acest motiv, nu îi rămânea nimic altceva decât să-și găsească un loc de muncă cât de cât acceptabil. Tatăl a reușit să-și „aranjeze” băiatul de 21 de ani într-un magazin, ca vânzător-asistent. Responsabilitățile viitorului milionar includeau spălarea podelei, descărcarea mărfii și aburirea clienților.

În acea perioadă, vânzătorii singuri determinau prețul mărfurilor „la ochi”. Tot ei erau cei care trebuiau să convingă oamenii să și cumpere acele mărfuri.

Fiind extrem de timid, bietul Woolworth suferea foarte mult din cauza acestei obligații și, bineînțeles că nu se descurca cine știe ce. Astfel, într-o zi de vineri, când patronii erau pe punctul de a-l concedia, băiatului i-a venit în cap un truc extraordinar. Frank a înșirat toate mărfurile sezoniere pe tejghea și a pus lângă ele un mic anunț:, „Toate la cinci cenți”. Anume acesta a fost primul sale și prima „Vinere Neagră” din Statele Unite.

Fii gata de 2021: 22 tendințe în Marketingul din 2021

În timpul schimbului său, tânărul a câștigat de 6 ori mai mult decât încasările zilnice din magazin. Și-a luat tălpășița, a trântit ușa și și-a deschis propria afacere, unde avea prețuri fixe, cu sale-uri regulate. Așa a apărut cel mai mare lanț de retail de la începutul secolului al XX-lea.

La 30 de ani după acele evenimente, Frank Woolworth și președintele SUA, Woodrow Wilson, inaugurau primul monument din New York, un zgârie-nori – Woolworth de 238 metri, care a costat 14 milioane de dolari.

Versiunea 2: Ziua de după Thanksgiving Day

Pe măsură ce prețurile și vânzările stabile au devenit o chestiune obișnuită, vânzătorii și-au dat seama rapid că obțineau cele mai multe profituri înainte de Crăciun, când oamenii cumpărau multe cadouri. De aici a început tradiția organizării celor mai mari sale-uri (reduceri) imediat după Ziua Recunoștinței (24 noiembrie). În acest fel, clienții aveau o lună întreagă la dispoziție pentru a face toate cumpărăturile în voie și pentru a primi livrarea în timp util, înainte de Crăciun. Așa s-a născut Black Friday – ziua vânzărilor rapide și a reducerilor generoase imediat după Ziua Recunoștinței.

Și dacă începe criza: Cum comunici într-o situație de criză. Pași de urmat, de la experții în PR

Versiunea 3: Concediu cu dublu sens

Termenul de „Black Friday”, în sine, a apărut mult mai târziu. În 1951, jurnaliștii revistei Factory Management and Maintenance au observat o tendință interesantă: după Ziua Recunoștinței, mulți muncitori își luat concediu din motive de sănătate, dar, de fapt, în acest fel ei voiau să-și ia  o mini-vacanță de patru zile, ca să aibă destul timp să treacă prin toate magazinele și să facă cumpărături de sărbători.

Versiunea 4: Ambuteiajele din Philadelphia

Cam în aceeași perioadă, expresia „Vinerea Neagră” a început să fie tot mai des folosită de către polițiștii din Philadelphia, care erau șocați de ambuteiajele nebune din fiecare zi de vineri după Ziua Recunoștinței. De vină pentru blocajele în trafic, desigur, erau vânzătorii, care stabileau reduceri fără precedent, (la fel ca acum) la, practic, toate produsele. 

Versiunea 5: Bilanțurile contabililor

Mai există versiune, de ce această zi s-ar numi Black Friday. Ea are o explicație cât se poate de directă și rațională: în contabilitatea americană, pierderile sunt marcate cu roșu, iar profiturile – cu negru. După cum îți poți da bine seama, vinerea după Ziua Recunoștinței este una dintre cele mai profitabile zile ale anului, atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători.

Nouă ne plac cam toate variantele. Tu ce zici? Care e mai aproape de adevăr?

Citește la fel: Ce ne-a învățat Covid despre Influencer Marketing: Concluzii din 2020 și Tendințe în 2021